Samen vaatlijden voorkomen en behandelen

Vaatlijden in de voet

Vaatlijden in de voet

 
arterie voet.jpg

Vernauwingen in de voet komen het vaakst voor bij patiënten met suikerziekte of bij patiënten aan nierdialyse, maar soms ook bij patiënten met ernstig vaatlijden. Vernauwingen of verstoppingen in de slagaders van de voet behoeven meestal geen behandeling als ze geen klachten veroorzaken. Onder klachten worden wonden op de voet of tenen verstaan, in mindere mate pijn in de voet bij inspanning.
Deze wonden zullen dan niet of zeer traag genezen door een gebrek aan bloed/zuurstof naar de wonde.

Open procedure

Een open vaatingreep aan de slagaders van de voet is eigenlijk niet mogelijk. Dit gezien de slagaders hier 1-2mm zijn in diameter.

Endovasculaire procedure

Een endovasculaire behandeling van vaatlijden is weinig invasief, er moet niet gesneden worden en het herstel is zeer snel. Zo wordt de patiënt de dag na de ingreep vaak al ontslaan en kan direct gestart worden met matige inspanning. Ook is het effect direct merkbaar en is er geen pijn in het been zoals bij een overbrugging.

Endovasculaire behandeling

  • Antegrade revascularisatie van de voet

  • Retrograde revascularisatie van de voet

Postoperatief verloop:
Na de ingreep kan de patiënt vaak terug naar een gewone afdeling. Na de ingreep wordt een drukverband in de lies aangelegd om een nabloeding tegen te gaan. Bedrust is aangewezen voor de avond en nacht. De dag na de ingreep wordt het drukverband verwijderd en de lies nagekeken. Het infuus wordt verwijderd en de patiënt mag beginnen stappen. Na het stappen kan de patiënt naar huis.
Er worden vaak bloedverdunners gestart voor of na de ingreep. Meestal is dit acetylcysteine zuur (Asaflow en Cardioaspirine) met spuitjes in de buik tegen trombose/flebitis.

Mogelijke complicaties:
- Nabloeding: bij een nabloeding ontstaat een blauwe plek in de lies. Op zich hoeft dit geen zorg te zijn, indien er een voelbare zwelling is, kan dit komen door een bloedklonter of een lek in de slagader.

Lange termijn verwachtingen:
De lange termijn resultaten zijn eerder matig. Exacte cijfers van hoe lang een behandelde slagader in de voet open blijft, zijn niet gekend. Maar hoe lang een bloedvat open blijft is op deze plaats van ondergeschikt belang. Wat wel belangrijk is, is dat de wonde geneest. Het kan best zijn dat na de genezing van de wonde het bloedvat terug dicht gaat, en nooit meer last geeft. Het kan ook zijn dat het bloedvat terug dicht gaat voordat de wonde genezen is, hierbij is dan een 2e behandeling via punctie in de lies nodig. Dit laatste scenario is uiteraard niet aangenaam, maar als er met een 2e vaat ingreep via punctie in de lies een amputatie van een teen vermeden kan worden, is dit meer dan zinvol.

Opvolging:
Voor een simpele endovasculaire behandeling is de opvolging beperkt. De patiënt wordt terug gezien na 1 maand, 6 maand en 1 jaar. Hierna kan bij geïsoleerde letsels in de voet de opvolging gestopt worden eens de wonde genezen is. Bij complexe letsels wordt de patiënt hierna jaarlijks opgevolgd.