Samen vaatlijden voorkomen en behandelen

vaatlijden

Diagnose

 

Vaatlijden vaststellen

De diagnose van vaatlijden vaststellen kan meestal met een goede anamnese (gesprek met de patiënt) en klinisch onderzoek. Bij dit klinisch onderzoek wordt onderzocht of de hartslag voelbaar is (bvb. in de liezen, op de voeten). Aanvullend kan een technisch onderzoek gebeuren ter bevestiging, of ter evaluatie van de ernst van de aandoening. Op deze manier kan de therapie bepaald worden.

 
 
Enkel armindex bepaling

Enkel armindex bepaling

Enkel-arm index

Bij dit onderzoek wordt de bloeddruk ter hoogte van de arm gemeten en deze wordt dan vergeleken met de bloeddruk op de voet. Indien deze identiek zijn, lijkt het weinig waarschijnlijk dat er een vernauwing op het verloop van deze slagader zit. Indien er wel een afwijking is, vormt dit een reden om aanvullende beeldvorming te doen met echo-duplex, CT- angiografie of MR-angiografie

 
Duplex onderzoek van het been

Duplex onderzoek van het been

Echo-duplex

Bij een echo-duplex onderzoek wordt met een klassiek echografie toestel gewerkt. Hierbij wordt door middel van geluidsignalen gekeken naar bloedvaten. Er kan naast klassiek kijken naar de vorm en verkalking, ook gekeken worden naar de bloedstroom. Dit wordt door middel van het doppler-effect gedaan. Een volledige technische uitleg van deze techniek is niet zinvol. Wat er over geweten dient te worden is dat er geen schadelijke straling gebruikt wordt en dat dit onderzoek vrij eenvoudig uitgevoerd kan worden waarbij er veel informatie gegeven kan worden over de bloedvaten.

 
CT angiografie van de dijbeenslagaders

CT angiografie van de dijbeenslagaders

CT-angiografie

Bij dit onderzoek wordt een CT-scanner gebruikt waarbij ook contrast via een infuus ingespoten wordt in de bloedcirculatie. Hierdoor wordt een zeer duidelijk beeld van de bloedvaten gemaakt. Het is hierna zeer duidelijk waar de vernauwing/verstopping zich bevindt en hoe uitgebreid de ziekte is. Naast de bloedvaten worden ook de organen rond de bloedvaten bekeken. Een nadeel aan deze mooie techniek is het gebruik van X-stralen en contraststof welke soms kwaad kan bij mensen met reeds een slechte nierfunctie of een allergie aan het contrastmiddel.

 
MR angiografie van de benen

MR angiografie van de benen

MR-angiografie

Bij een MR-angiografie wordt gebruikt gemaakt van een MRI scanner, waarbij zoals bij een CT scan gebruik gemaakt wordt van een contrastmiddel die in de bloedcirculatie ingespoten wordt. Met deze scan kan een duidelijk beeld gevold worden van de bloedvaten, waarbij een vernauwing/verstopping duidelijk in beeld gebracht kan worden. De omliggende organen worden minder duidelijk bekeken met deze MRI scan omdat het onderzoek daar niet op gericht en afgesteld is. Het voordeel is echter wel dat er geen X-stralen gebruikt worden en er een ander contrastmiddel van bij de CT-angiografie gebruikt wordt, welke minder allergische reacties geeft en minder invloed op de nieren heeft. Een nadeel van de MR-angiografie scan is dat er vaak langere wachttijden zijn dan voor een CT-angiografie, dat het onderzoek niet in Waregem kan gebeuren, dat het onderzoek lang duurt (vaak > 30min) in een zeer gesloten omgeving met zeer veel lawaai (eigen aan de MRI scanner).